از مشکلات پوستی که بر روی بدن نمایان می شوند و دارای رنگ و شکل های مختلفی به صورت زائده می باشند، می توان به ضایعات پوستی اشاره کرد. این نوع ضایعات قسمتی از پوست هستند که شامل بافت اضافی بوده و نسبت به پوست اطراف خود غیر طبیعی می باشند. بعضی از ضایعات پوستی، بافت و برجستگی دارند و گروهی دیگر نیز جزو ضایعات پیگمانته پوستی به شمار می آیند. رنگدانه ای با عنوان ملانین در بدن وجود دارد که می تواند مواردی از قبیل رنگ پوست، چشم و موها را تعیین نماید. میزان ملانین در افرادی که دارای پوست تیره تر هستند در مقایسه با افراد با پوست روشن تر، بیشتر می باشد. اما در صورتی که تعادل وجود نداشته باشد و وجود اختلالات پوستی سبب به وجود آمدن ناسازگاری در رنگ خواهد شد که در نتیجه لک بر روی پوست ایجاد می نماید.
ظاهر طبیعی و هموار از نشانه های سالم بودن سلول های پوست می باشد. در صورتی که این سلول ها ناسالم باشند، ملانین اضافه تری برای محافظت کردن از پوست تولید خواهد شد. اگر سلول های تولید کننده رنگدانه آسیب ببینند، تولید ملانین متوقف می شود. در این مقاله ضایعات پیگمانته پوستی و ضایعات پوستی و انواع و روش های درمانی این مشکلات پوستی بیشتر توضیح داده می شود.
ضایعات پوستی به دو گروه اولیه و ثانویه تقسیم می شوند. گروه اولیه شامل بیماری هایی هستند که طبیعی نبوده و در زمان تولد و یا با گذشت زمان بر روی بدن ایجاد شده اند. این نوع ضایعات اکثرا مادرزادی می باشند. ضایعات اولیه انواع مختلفی دارند که عبارتند از :
ضایعات ثانویه به دلیل آسیب های اولیه پوستی و بر اثر تحریک شدن آن به وجود می آیند. مثلا فردی که باعث خراش پوست خود در اثر خارش زیاد شده است، پوست خود را دچار ضایعه پوستی ثانویه کرده است.
مهم ترین ضایعات پوستی ثانویه شامل موارد زیر می شوند :
این ضایعات به صورت لکه هایی می باشند که دارای تفاوت رنگ با پایه پوست هستند. ضایعات پیگمانته دارای رنگ های گوناگونی می باشند و احتمال دارد اپیدرمال و یا درمال باشند و می توانند در مواردی مانند خال، کک و مک و نیز لکه ایجاد شوند. عواملی از قبیل بارداری، تغییرات هورمونی، در معرض آفتاب بودن و بعضی از بیماری ها سبب به وجود آمدن این ضایعات می شوند. در نتیجه ملانین زیادی در بدن تولید شده و سبب تیره شدن رنگ پوست می شود. اما بر خلاف آن در شرایطی که ملانین کمی تولید شود، پوست روشن تر می شود. این ضایعات باعث آسیب دیدن و یا تخریب سلول های تولید ملانین شده و به همین خاطر اختلالی در تولید رنگدانه به وجود آورده و عوارض متعددی را ایجاد می کند.
به غیر از عواملی مانند خال، کک و مک، زگیل و .. که از نوع مادرزادی این ضایعات می باشند، رایج ترین عاملی که سبب ایجاد این ضایعات می شود، وجود عفونت داخل و یا روی پوست می باشد. مثلا این شرایط در هنگام انتقال ویروس تبخال از پوست فرد بیمار به سالم به وسیله تماس مستقیم ایجاد می شود.
عفونت هایی از جمله آبله مرغان و زونا نیز که به عفونت سیستمیک معروف هستند، سبب ایجاد ضایعات پوستی در تمام بدن می شوند. این نوع عفونت در تمام بدن منتشر می شود. نوعی از ضایعات به دلیل حساسیتی که از طریق بیماری هایی نظیر گردش خون و یا دیابت ناشی می شوند، ایجاد می شود. علاوه بر این عوامل، مواردی دیگر هم مانند تغییرات هورمونی، نور آفتاب و بعضی بیماری ها می توانند این ضایعات را به وجود آورند.
در برخی موارد وراثت عامل ایجاد این ضایعات می باشد. مثلا اگر از اعضای خانواده فردی دارای کک و مک باشد، احتمال ابتلای یکی از اعضای خانواده زیاد می شود. امکان دارد کسانی که دچار آلرژی هستند، بیشتر در خطر آسیب های پوستی قرار گیرند. همچنین افراد دارای بیماری های خود ایمنی مثل پسوریازیس، نسبت به سایر افراد بیشتر در خطر این ضایعات می باشند.
جهت تشخیص ضایعه پوستی، معاینه فیزیکی به صورت کامل توسط پزشک انجام می شود. در این معاینه پزشک ضایعات پوستی را مشاهده کرده و از همه نشانه های آن آگاه می شود. برای مطمئن شدن از تشخیص نیز قسمتی از پوست را برداشته و به آزمایشگاه منتقل می کند که به این امر نمونه برداری گفته می شود.
ضایعات پوستی را می توان از طریق شیوه هایی نظیر درمان های موضعی، لیزر و یا جراحی در شرایط حاد درمان نمود. از جمله سریع ترین روش های درمانی می توان به لیزر درمانی اشاره نمود. این روش مناسب برای هر پوست و با هر رنگی می باشد. از لیزر همچنین جهت برداشتن خال های بزرگ و نیز رفع تاتو استفاده می کنند. به همین خاطر در اثر درمان ضایعات پوستی به کمک لیزر، متلاشی شدن، کمرنگ، سطحی و ناپدید شدن بافت آن ها صورت خواهد گرفت. اگر هدف لیزر سلول های رنگدانه ساز باشند، ضایعات تیره پوست بدون این که اسکاری به جا بگذارند، از بین می روند.
بعد از تابیدن طول موج مناسب در فرایند لیزر درمانی، به وسیله ملانین ها انرژی جذب شده و دما افزایش یافته و ملانین ها متلاشی می شوند. متلاشی شدن این سلول های به گونه ای است که به بافت های اطراف آسیبی نمی رسانند. در ادامه توسط Phagocyte ها این ذرات از بین می روند. ملانوسیت های که آسیب دیده اند توسط بدن جذب می شوند و به این ترتیب اثری از ضایعه پوستی مشاهده نخواهد شد.
به کمک تکنیک Q-Switch که بسیار پیشرفته می باشد، مناسب ترین درمان برای این ضایعات و نیز لک ها صورت می گیرد. همچنین جهت پاک نمودن تاتوهای رنگی، خال های مادرزادی و تیره رنگ و نیز کک و مک مناسب می باشد. این لیزر جزو قدرت مند ترین و مطمئن ترین روش برای رفع این ضایعات به حساب می آید. بستگی به نوع و ناحیه ضایعه، تعداد جلساتی که نیاز می باشد متغیر است. این لیزر آسیبی به پوست نمی رساند و می تواند به تنهایی رنگ را پاک نماید.
بیشتر دستگاه های این لیزر دارای دو طول موج 532 و 1064 نانومتر می باشند. بر اساس این طول موج ها قابلیت درمان همه موارد از تاتو تا خال های عمیق فراهم شده است. زمان ارسال پالس در این لیزر بسیار کم می باشد. پس از این که طول موج مناسب تنظیم شد، نقطه خاصی توسط دستگاه مورد هدف قرار می گیرد. در این بخش سلول های ملانین دار بسیار گرم می شوند و بدون آسیب به بافت های دیگر، از بین می روند. ملانینی که آزاد می شود هم به وسیله سیستم ایمنی بدن پاک و سپس دفع می شود.
به کمک لیزر REGEN LITE کاهش باکتری هایی که منجر به عفونت و التهاب می شوند، اتفاق می افتد و با این کار سبب تحریک مکانیسم اصلاح پوست می شود. این لیزر نخستین لیزری است که از سوی سازمان FDA جهت درمان در رابطه با جوش های فعال و نیز اسکار آن ها برای همه سنین، مجوز دریافت می نماید. به کمک این لیزر مواردی از جمله پیشگیری از به وجود آمدن اسکارهای حاصل از جراحی، سوختگی و قدیمی و نیز با آن زخم های تازه هم ترمیم پیدا می کنند.
بیشترین کاربرد این لیزر برای برطرف نمودن ضایعاتی که حاصل از آکنه می باشند، است. این لیزر لایه های سطحی پوست را با دقتی در حدود میکرون برداشته و با این کار قسمت های تحتانی پوست را به جهت کلاژن سازی و رفع اسکار جوش ها تحریک می نماید. پیش از درمان با این لیزرها، کرم های بی حس کننده مورد استفاده قرار می گیرند که درد کمتری را در هنگام درمان ایجاد می کند. نواحی درمان یافته با این لیزر به مدت چند روز دارای قرمز می باشد که با رعایت توصیه های تجویز شده به وسیله پزشک و نیز به کارگیری کرم های ترمیم کننده، بهبودی حاصل می شود. به طور میانگین انجام 3 جلسه با فاصله زمانی 1 تا 3 ماه جهت رفع اسکار آکنه به وسیله این شوه نیاز می باشد.
این لیزر را موثرترین روش برای از بین بردن جای جوش، سوختگی، ناهمواری های پوستی می نامند. مکانیسم درمان با این لیزر به گونه ای است که با تاباندن ستون هایی از نور این لیزر بر روی سطح پوست با شعاع هایی که در حد خیلی کمتر از میکرون می باشند، و با این عمل نواحی از سطح پوست که لایه اپیدرم پوست می باشد، سالم باقی می مانند و به کمک همین نواحی فرایند ترمیم خیلی سریع صورت می گیرد.
طراحی شده توسط گروه طراحی و توسعه وب سایت رویال مدیا